Revolucionár či spiatočník

22.02.2017 23:20

Američan Frank Sulloway je presvedčený, že svojim výskumom môže štatisticky dokázať, ako vplýva poradie detí v rodine na vývin ich osobnosti. Pôvodne vyštudoval históriu vedy a špecializoval sa na Charlesa Darwina a jeho "Evolučnú teóriu".
Čím viac sa ňou zaoberal, tým viac chcel zistiť, prečo práve Darwin zverejnil túto teóriu. Vtedajšie poznatky z pozorovania prírody, biologické podklady a dáta boli známe všetkým prírodovedcom tej doby už asi 20 rokov, ale nik iný sa neodvážil vystúpiť s nimi verejne, proti dogmatickej cirkvi a etablovaným vedcom.

Vďaka preštudovaniu biografie Charlesa Darwina a niekoľkých jeho súčasnikov skrzla u Sallowaya myšlienka, že možno nejaká charakterová vloha osobnosti robí z vedca revolucionára vo svojom odbore.
Sulloway sa rozhodol preštudovať biografie 230 zástancov a odporcov "Evolučnej teórie" priamo z čias Darwina.
Zozbieral ku každej osobe všetky známe a dostupné údaje - 200 kritérií pre každého: mimoiným povolanie rodičov, ich vieru, cestovanie po svete, atď.
Získané údaje vyhodnotil štatisticky, čo je bežná metóda v psychológii, ale nezvyčajné pre výskum histórie. Po spracovaní všetkých výsledkov prekvapila Sullowaya jedna skutočnosť: z poradia detí v rodine sa dalo s veľkou pravdepodobnosťou odvodiť, či bude jedinec pre alebo proti Darwinovej teórii. Medzi jej odporcami boli predovšetkým prvorodení, k jej zástancom patrili druho- a neskôr narodení (s pravdepodobnosťou 5:1). Tento efekt bol natoľko zreteľný, že sa Frank Sulloway rozhodol svoje zistenie potvrdiť i výskumom ďalších revolučných teórii vo vede.

Roky usilovne zhromažďoval biografické údaje 4000 osôb, ktoré sa zapojili do diskusií k 28 revolučným vedeckým teóriám - od Kopernikusa cez Lavoisiera až po Alberta Einsteina.
A všade sa potvrdzoval ten istý princíp : prvorodení sú zástancami Status quo, neskôr narodení a predovšetkým tí poslední z rodiny nové teórie podporujú.
Na základe zozbieraných informácií dokonca Sulloway tvrdí: čím bola nová teória radikálnejšia, tým viac je pravdepodobné, že ju podporovali iba neskôr narodení.

 

Pozícia v rodine 

Výsledky Sullowayovej štúdie dobre zapadajú do obrazu tzv. evolučnej psychológie zo začiatku 90-tych rokov, podľa ktorej zvádzajú súrodenci konkurenčný boj o pozornosť a lásku rodičov. Podľa tejto spornej teórie sa prvorodení snažia posilniť svoju pozíciu v rodine preberaním rebríčku hodnôt od rodičov, skôr konzervatívnym správaním a dominovaním nad súrodencami. Prostredné deti sa musia od prvorodených odlíšiť, nájsť si vlastnú cestu. Často sú znášanlivejšie, priateľskejšie, radšej uprednostnia vyjednávanie, ako boj s niekym. Poslední v poradí musia nejakým spôsobom upozorniť na seba, aby ich rodičia považovali za jedinečných. Preto sa z nich častejšie vyvinú osoby kreatívne, naklonené k experimentovaniu a takisto rebelujúce.
Na potvrdenie svojej teórie zahrnul do štúdie aj významné cirkevné a politické udalosti a biografie osôb z príslušného  obdobia- Francúzsku revolúciu, reformáciu, americké hnutie za občianské práva, atď. Jeho teória bola opäť vo veľkej väčšine prípadov potvrdená.
Neskôr ju rozšíril i na prominentov a hercov: na základe jeho pozorovaní hrajú prvorodení skôr dramatické úlohy (John Wayne, Bruce Willis, Humphrey Bogart). Neskôr narodení sa špecializujú predovšetkým na komédie (Charlie Chaplin, Eddie Murphy, Danny DeVito).
Pohlavie a dedičné vlohy hrajú podľa Sullowaya ešte väčšiu úlohu pri vývine osobnosti, ale v čase prevratu sa prejaví práve vplyv poradia v rodine. Tým si je Frank Sulloway istý.